Onderzoeksproject: Zaanstad 3D
Hoe fantastisch zou het zijn als je met één ‘druk’ op de knop, tot op enkele centimeters nauwkeurig, kan meten in een 3D-stadsmodel zonder een landmeter naar buiten te sturen? En dat je op basis daarvan wijzigingen in de topografie automatisch kunt detecteren én direct kan bijwerken? Klinkt dit als toekomstmuziek? Welnee. De techniek is beschikbaar. Dat bewijst FACTO GEO tijdens een onderzoeksproject in Zaanstad.
Inwinning HD-LiDAR
De basis voor dit project was een extreem nauwkeurige luchtopname van een HD-LiDAR- puntenwolk gecombineerd met Nadir en Obliek foto’s.
In Zaanstad is vanuit een vliegtuig met één hybride Airborne-sensor hele nauwkeurige data ingewonnen: foto data en hoge resolutie LiDAR data. Daarbij is er met grote overlap gevlogen op ongeveer 400 meter hoogte. Dat laatste is noodzakelijk in verband met het veiligheidsgebied rondom Schiphol, maar tevens ook essentieel voor het leveren van hoge kwaliteit data vanuit de lucht. Een slim paspunten-, vlieg- en triangulatieplan om de kwaliteit van de data te borgen mogen hierbij uiteraard niet ontbreken.
De inwinning is opgenomen met de Citymapper, een high-end sensor van Leica Geosystems, die tegelijkertijd Nadir en Obliek gerichte beelden alsook hoge resolutie LiDAR-data (3D laser, gemiddeld 58 punten per m2) opneemt in één geïntegreerde unit. Bovendien is het inwinnen van de data en processing in éénzelfde workflow ondergebracht. Op basis daarvan zijn consistente 3D-modellen opgebouwd. Als controlepunten zijn goed identificeerbare objecten hoog nauwkeurig ingemeten. Om de data verder te verrijken zijn ook een aantal straten binnen het onderzoeksgebied met HD-LiDAR-data vanuit een rijdende auto ingewonnen.